Stari klovni

Prizorišče: Avditorij Portorož

Tip predstave: Komedija

Datum: 9.2.2018 ob 19.30

Primerno za: Starejše od 14.leta

Vstopnina: 16 €, 14 € za študente in upokojence

Opis

SNG Nova Gorica

Črna komedija
Matei Vişniec: STARI KLOVNI / Petit boulot pour vieux clown
Avdicija. Prva slovenska uprizoritev

Režija: Jaša Jamnik
Zasedba: Radoš Bolčina, Iztok Mlakar, Gojmir Lešnjak – Gojc k. g.
Premiera: 16. november 2016

V predprostoru brez oken visi na vratih oglas za delo. Konkurirali bodo, kot vse kaže, trije stari znanci. Ostarela cirkusanta Filippo in Niccolo sta bila včasih slaven tandem, a njuno tovarištvo je sedaj na preizkušnji, saj je na voljo le ena »majhna vloga za starega klovna«. Kmalu se jima v čakanju na začetek avdicije pridruži še Peppino, ki je bil njun učitelj in mentor. Nad radostnim snidenjem ves čas visi tesnoba in napetost; vsi trije so zapredeni v obup, saj so pozabljeni in obsojeni na trpko samoto. Vseeno še vedno upajo, da jim bo prihodnost nemara le prinesla novo priložnost za nastop. Utrujeni od čakanja se ob zvokih cirkuškega orkestra razživijo in začnejo predstavljati svoje najboljše točke ... 

Matei Vişniec (1956), romunski avtor, pesnik, novinar, filozof in sanjač, ki je zaradi cenzure emigriral v Francijo, je napisal čez dvajset odrskih iger, večinoma v francoščini; prevedene so v osemnajst jezikov. Je najpogosteje uprizarjani romunski avtor in zadnja leta tudi najpogosteje uprizarjani evropski avtor. V Sloveniji smo ga prvič predstavili v našem gledališču decembra 2014 z uprizoritvijo lirične komedije Zgodba o pandah, ki jo pove saksofonist z ljubico v Frankfurtu.

Tokrat so se navdušili nad nostalgično črno komedijo Stari klovni, ki skozi komično formo osvetljuje globoko eksistencialno stisko. V čakanju ostarelih brezposelnih klovnov na avdicijo se ne izrisuje samo strah pred vse večjo brezposelnostjo, ampak tudi vprašanje, kdaj je posameznik v svetu, ki slavi mladost in lepoto, prestar za trg dela. Besedilo je obenem  svojevrsten poklon gledališču absurda, zlasti Beckettovi igri Čakajoč Godota, v kateri sta pred leti blestela naša igralca Radoš Bolčina in Iztok Mlakar. Tokrat bo z njima »čakal« še Gojmir Lešnjak Gojc, zadnja leta stalni gost novogoriškega gledališča.

Režiser Jaša Jamnik je v novogoriškem gledališču oblikoval že deset predstav, s katerimi je ne glede na žanr vselej nagovoril kar najširši krog gledalcev.

 

Galerija